1394/9/7

چگونه یک سایت را تست کنیم ؟‬

خیلی وقت ها پیش آمده که یک پروژه، در مدت کوتاهی به اتمام رسیده، اما تست وب سایت زمان زیادی را به خود اختصاص داده است. یا اینکه به دلیل رفت و آمد بازخورد و نظرات بین مشتری و برنامه نویس، کار بیش از حد توان انرژی گرفته است. این موضوع شما را دچار نا امیدی یا استهلاک و خستگی می کند و باعث می شود که هر چه زودتر پروژه را با هزاران باگ ببندید و به مشتری تحویل دهید.
تست وب سایت یکی از با اهمیت ترین مراحل کار توسعه ی وب سایت به شمار می آید زیرا باید نتیجه عملکرد برنامه نویس و طراح سایت را بررسی و آن را با توجه به روابط منطقی، به آنچه مشتری نیاز دارد تبدیل کنید و تحویل دهید.
برای انجام عملیات تست به صورت کاربردی و صحیح ابتدا به شرح مشکلات متداول در حین انجام تست پرداخته و سپس پیشنهادهایی برای بهبود بیشترعملکرد شما ارائه می کنیم.
تحلیل نامناسب پروژه طراحی وب سایت
بعضی وقت ها برنامه نویس ها، به دلیل عدم تحلیل درست پروژه یا به دلیل درک اشتباه از امکانات آن، یک بخش را بارها کد نویسی می کنند. بدترین حالت زمانی است که شما کدنویسی بخشی را به پایان رسانیده اید و به کمک تست کنندها یا نقطه نظرات مشتری متوجه می شوید، این همان چیزی نیست که مورد نظر مشتریتان است.
در این زمان، در صورتی که عملکرد چند بخش مختلف از سایت در ارتباط با هم باشند، لازم است روی تمام بخش های اصلی و بخش های مرتبط، اصلاح انجام گیرد. در صورتی که برنامه نویس به علت فراموشی و در پی آن اصلاح ناقص بخشهای مرتبط، باعث از کار افتادن عملکرد بقیه بخشها و دشوارتر شدن مراحل تست وب سایت می شود. چون لازم است با هر بار تغییر، کل وب سایت، تست شود. در پروژه های کوچک شاید کمی از وقت شما را بگیرد، اما در پروژه های بزرگ تبدیل به مصیبتی بزرگ خواهد شد.
راه حل های این مشکل ها

  • قبل از انجام پروژه درک درستی از بخش ها و امکانات وب سایت داشته باشید. در صورتی که خود، تحلیل گر پروژه هستید و برنامه نویسی هم می کنید سعی کنید درک درستی از امکانات و نحوه اجرای آنها داشته باشید. در صورت نیاز بخشهایی که با هم مرتبط هستند را روی کاغذ یادداشت کنید تا در صورت فراموشی برای بازبینی به یادداشت خود مراجعه کنید.
  • در صورتیکه محدودیت برای برگذاری جلسه های متعدد توجیهی دارید یا آن ها را زمانگیر و اتلاف وقت می دانید، از تلفن یا ارتباطات دور (مانند ایمیل) استفاده کنید. شما می توانید بارها و بارها با مشتری تماس بگیرید تا درک درستی از کار بدست آورید .مشتری تماس های مکرر شما را به حساب پیگیر بودن شما می گذارد پس از این موضوع و قضاوت های آنها نترسید.
  • در صورتی که شخص دیگری پروژه را برای شما تحلیل می کند سعی در درک بخش ها و امکانات کار داشته باشید. در حین کار سوال کنید و در صورتی که مطمئن نیستید قبل از انجام کار با تحلیلگر در مورد اجرای کار صحبت کنید. درست است که این موضوع باعث طولانی تر شدن زمان کد نویسی شما می شود اما در عوض احتمال دوباره کاری را بسیار کم می کند.

استفاده نکردن از تجربه های برنامه نویس و طراح ها در اجرای پروژه
بعضی وقت ها کار بسیار عالی پیش می رود و کار کد نویسی وب سایت بر اساس توضیحات، تحلیل گر به اتمام رسیده است. اما در هنگام تست متوجه می شوید که عملیات و یا منطق مسیر گردش در صفحات یا عملکرد یک بخش خاص، درست نیست. یا اینکه توانایی استفاده کاربران از وب سایت یا یک بخش (usability)، بسیار محدود و دشوار می باشد . معمولا در این حالت برنامه نویس، دیگر فرصت آن را ندارد تا بخش هایی از وب سایت را دوباره کدنویسی کند یا در صورت داشتن زمان، برای او از نظر مالی مقرون به صرفه نیست. در نتیجه ترجیح می دهد که یا سیستم فعلی را اصلاح نماید یا آن را با وجود مشکل تحویل مشتری دهد.
راه حل های این مشکل ها

  • قبل از انجام هر کاری و بعد از شنیدن تحلیل، با استناد بر تجربه خود، روند انجام پروژه را مرور کنید تا معایب کار قبل از انجام پروژه مشخص شود. تجربه ثابت کرده است که در صورت تحلیل پروژه، فقط ۷۰% از کار تعیین و مشخص می شود و ۳۰% باقیمانده در حین کار و با توجه به استدلال برنامه نویس صورت می گیرد. بنابراین فقط شنونده تحلیل امکانات وب سایت نباشید و از قدرت تحلیل و تجربه خود استفاده کنید. ممکن است پیشنهاد شما بهتر از توضیحات تحلیل گر باشد و در ضمن سرعت و کیفیت کار را به مراتب بیشتر و بهتر کند.
  • در حین کدنویسی در صورتی که به نظر خودتان کار از نظر عملیاتی و منطقی مشکلی وجود دارد کار را ادامه ندهید و بلافاصله با تحلیل گر یا با بقیه تیم در این رابطه صحبت کنید. در صورتی که به صورت منفرد در حال کار هستید با یکی از همکارانی که مسلط به برنامه نویسی است مشورت کنید.

انجام نشدن تست اولیه توسط برنامه نویس و طراح وب سایت
بعضی اوقات برای تست به سایت مراجعه می کنید متوجه می شوید که بعضی از بخشها درست کار نمی کند. دلیل آن این است که برنامه نویس بعد از اتمام کار این بخش، برای تست به آن مراجعه نکرده و به خیال اینکه تست کننده بعدا به این بخش مراجعه می کند و در صورت لزوم و وجود مشکل، برنامه نویس را مطلع می کند، این کار را به زمان دیگری موکول کرده است.
راه حل های این مشکل ها

  • برنامه نویس باید حین کد نویسی، بخش یا قسمت برنامه نویسی شده را تست نماید و بعد از این تست اولیه آن را ارائه کند.
  • در برنامه نویسی بعد از تست برنامه نویس، بهتر است برای تست بعدی از فرد دیگری برای تست کردن سیستم استفاده کنید. همیشه نفر دوم با دید فنی کمتر نسبت به کار، بهتر می تواند سایت را بررسی و مشکلات را در سایت پیدا کند.

چگونه یک وب سایت را تست کنیم
متداول ترین شیوه تست وب سایت به صورت زیر و در سه مرحله گفته شده:
۱- تست حین کار
در این بخش وظایف تعیین شده یک به یک بر اساس تحلیل برنامه نویس انجام می شود. در صورتی که برنامه نویس خود تست را انجام میدهد بعد از اتمام هر قسمت لازم است روی آنها دوباره تست انجام دهد و پس از آن تست کننده ی دیگری این بخش را تست کند. در این مرحله تست کننده موظف است در صورت مغایرت کار با تحلیل اصلی مراتب را به برنامه نویس یا تحلیلگر اعلام کند و علت تغییر عملکرد را از برنامه نویس جویا شود.
۲- تست بعد از اتمام پنل مدیریت کار
پس از اتمام کامل کد نویسی پنل مدیریت، لازم است روی عملکرد بخشهای پنل، تست انجام شود تا صحت عملکرد بخشها، حذف امکانات اضافه و بهینه تر کردن بخشهای پنل صورت گیرد.
۳- تست بعد از اتمام ظاهر کار
بعد از اتمام کدگذاری روی ظاهر وب سایت، تست کننده باید یک بار دیگر با درج اطلاعات در تمامی قسمت های سایت، نمایش و عدم نمایش اطلاعات را مورد بررسی قرار دهد. با این کار هم اطلاعات تستی وارد سایت می شود و ظاهر وب سایت را بهتر نمایش می دهد و هم ایرادات و مشکلات وب سایت مشخص می شود.
۴- تست ایجاد روابط منطقی بین اجزای سایت
پس از وارد کردن اطلاعات تستی و رفع مشکلات ظاهری و کد نویسی در این مرحله لازم است که تست کننده برای اطمینان از توانایی استفاده کاربران (usability) از بخشها و امکانات سایت، آن را مرحله به مرحله تست کرده و اطمینان حاصل کند که کاربر می تواند به راحتی به مطلب مورد نظر خود دسترسی پیدا کند و یا عملیاتی را در سایت انجام دهد.
بهتر است در زمان تست بخشهای ظاهری سایت، usability آن را هم مورد بررسی قرار دهید تا در صورت بروز مشکل در حین کار، مشکلات برطرف شود.

نظرات